Jan van Munster

IK HOU VAN HOLLAND – Nederlandse Kunst na 1945

Met de tentoonstelling Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 is twee jaar lang hét overzicht van de Nederlandse kunst van na 1945 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Nergens in Nederland wordt een dergelijk overzicht getoond. Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 laat de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst zien en combineert deze met de ontwikkelingen in de maatschappij.

Kunstenaars signaleren en reflecteren vaak als eersten op wat er in de samenleving gebeurt en deze tentoonstelling maakt dit zichtbaar. Met Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 laat het Stedelijk Museum Schiedam meer dan honderd kunstwerken van ruim 60 kunstenaars zien, die bepalend zijn voor de kunst van 1945 tot nu.

Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 laat zien dat zowel in de kunst als in de samenleving in deze periode taboes geslecht en nieuwe normen bevochten worden: de vrijheid die volgt op de Tweede Wereldoorlog weerspiegelt zich in de kunst en in de maatschappij. Bijzonder aan dit unieke overzicht is dat de kunst getoond wordt in relatie met herkenbare sociale politieke, economische en maatschappelijke gebeurtenissen in de Nederlandse samenleving. “Een benadering die de kunst uit haar ivoren toren wil halen, in een omvang die in Nederland niet eerder is getoond” (Rutger Pontzen in de Volkskrant, 30 augustus 2013).

kunstenaars
Karel Appel, Eugène Brands, Constant, Lotti van der Gaag, Lucebert, Anton Rooskens, Theo Wolvecamp, Tom America, Corneille, Armando, Joost Baljeu, Ad Dekkers, Daan van Golden, Jan Henderikse, Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Peter Struycken, JCJ VanderHeyden, herman de vries, Bas Jan Ader, Woody van Amen, Gustave Asselberg, Marinus Boezem, Maria van Elk, Ger van Elk, Reinier Lucassen, Jan van Munster, Wim T. Schippers, Wim van der Linden, Co Westerik, Jan Dibbets, Shinkichi Tajiri, Marlene Dumas, Marina Abramovic en Ulay, Joep van Lieshout, René Daniëls, Rineke Dijkstra, Inez van Lamsweerde, Berend Strik, Henk Tas, Henk Visch, Rob Scholte, Karin Arink, Atelier Van Lieshout, Sara Blokland, Robbie Cornelissen, Erik van Lieshout, Fransje Killaars, Gert Jan Kocken, Job Koelewijn, Dwight Harold Marica, Aernout Mik, Ronald Ophuis, Andrei Roiter, Maria Roosen, Julika Rudelius, Charlotte Schleiffert, Esther Tielemans, Aji V.N., Anne Wenzel.