Jan van Munster

‘STIL’ (groepstentoonstelling)

Het Stiltemuseum is terug in Nederland: in De Ketelfactory, Schiedam.

opening zaterdag 26 januari 2019, 15 tot 18 uur

Tien jaar lang, tussen 1992 en 2001, reisde een geheimzinnig Stiltemuseum door ons land. In galeries, musea, kloosters en bibliotheken exposeerde conservator en beeldend kunstenaar Rob G.M. Vrakking voorwerpen die over stilte gingen. In 1992 vroeg hij bij wijze van mail art aan honderd nationale en internationale beeldend kunstenaars om een voorwerp over stilte naar hem toe te sturen.

De respons was overweldigend: sculpturen, schilderijen, tekeningen, poëtische teksten en kunstobjecten kwamen naar hem toe. Hieruit stelde Vrakking zijn Stiltemuseum samen. “Stilte is een zeldzaam fenomeen in onze cultuur,” schreef hij in de begeleidende catalogus.

Na tien jaar besloot Vrakking afstand te doen van het Stiltemuseum. Hij droeg de bijzondere collectie over aan het Karl Ernst Osthaus Museum in Hagen, vlak over de Duitse grens. Dit museum heeft zich toegelegd op ‘verweesde collecties’. De stiltecollectie leidde er jarenlang een sluimerend bestaan op de zolder. Conservator Vrakking vond het geweldig: “Het Stiltemuseum leidt een stil leven. Als de sleutel ook nog zoekraakt, heeft het zijn doel bereikt.” Maar zover is het niet gekomen.

In NRC Handelsblad van 2 maart 2018 deed Kester Freriks, schrijver van het boek Stilte, ruimte, duisternis, een oproep om het Stiltemuseum terug te halen naar Nederland en de waardevolle, eigenzinnige en avontuurlijke collectie hier te tonen. De Ketelfactory nam de uitnodiging aan. Op initiatief van directeur en beeldend kunstenaar Winnie Teschmacher is de stiltecollectie daar volgend jaar te zien. De collectie wordt in de tussentijd aangevuld met nieuwe kunstwerken over stilte, gemaakt door kunstenaars waarmee De Ketelfactory in de loop der jaren een artistieke band heeft opgebouwd. Winnie Teschmacher stelde deze kunstenaars dezelfde vraag als Vrakking twintig jaar geleden: “Maak een kunstwerk over stilte.”